Free shipping for minimum purchase of Php550.

Cooker

Occasional ticking or light cracking sound

  1. Possible Reason: The sound of power switching and expanding pressure board when changing temperature | Solution: This is normal no action needed
  2. Possible Reason: Bottom of the inner pot is wet | Solution: Wipe bottom of inner pot, and ensure heating element is dry before cooking

Display

All LEDs flash with a code appearing on the screen and the warning beep is ON

  1. Possible Reason: C1 – Faulty temperature sensor | Solution: Contact Customer Support
  2. Possible Reason: C2 – Faulty temperature sensor | Solution: Contact Customer Support
  3. Possible Reason: C5 – Temperature is too high because inner pot is not placed in the cooker base | Solution: Press Cancel and wait for heating element to cool; ensure there are no foreign objects in cooker base; insert or reposition inner pot in cooker base and re-enter commands
  4. Possible Reason: C5 – Temperature is too high because there is no water in inner pot | Solution: Add at least 1 1/2 cups (325mL / 12oz) of cooking liquid to inner pot before reintroducing food
  5. Possible Reason: C6 – Faulty temperature sensor | Solution: Contact Customer Support
  6. Possible Reason: C6H – Faulty HIGH pressure sensor | Solution: Contact Customer Support
  7. Possible Reason: C6L – Faulty LOW pressure sensor | Solution: Contact Customer Support

NoPr

  1. Possible Reason: Heat element has failed | Solution: Contact Customer Support
  2. Possible Reason: Not enough liquid | Solution: Begin by adding 11/2 cups (325mL / 12oz) of a thin cooking liquid to inner pot; add more liquid as required
  3. Possible Reason: Steam release handle is in the wrong position | Solution: Turn steam release handle to “Sealing” position

Display flashes "Lid"

Possible Reason: Lid is not in the correct position for the selected program | Solution: Open and close lid; remove lid when using Sauté

Ov Ht

Possible Reason: Overheating has resulted in automatic temperature reduction to avoid food burning; cooker will not pressurize | Solution: Starch deposits at the bottom of the inner pot may have blocked heat dissipation; turn the cooker OFF, release pressure according to the recipe, and inspect the bottom of the inner pot.

Display remains blank after connecting the power cord

  1. Possible Reason: Bad power connection or no power | Solution: Inspect power cord; ensure detachable power cord is plugged tightly into base power socket; check other appliances on same outlet
  2. Possible Reason: Cooker’s electrical fuse has blown | Solution: Contact Customer Support

Food

Rice is undercooked

  1. Possible Reason: Lid opened too early | Solution: After the cook cycle has completed, allow the cooker to sit for 5-10 minutes before venting using QR method
  2. Possible Reason: Too little water | Solution: Adjust rice to water ratio

Rice is overcooked

Possible Reason: Too much water | Solution: Adjust rice to water ratio

Yogurt is too thin, or runny

  1. Possible Reason: Milk did not pasteurize | Solution: After pasteurization has completed, check the temperature of the milk—it should reach a minimum of 161°F / 72°C
  2. Possible Reason: Culture added was not active | Solution: If using store-bought yogurt as a starter, make sure the cultures are active probiotics
  3. Possible Reason: Too much milk in inner pot | Solution: Run the pasteurization cycle a second time

Lid

Difficulty with closing the lid

  1. Possible Reason: Sealing ring not properly installed | Solution: Reposition sealing ring, ensure it is snug behind sealing ring rack
  2. Possible Reason: Float valve in the popped-up position | Solution: Gently press the float valve downward with a long utensil
  3. Possible Reason: Contents in cooker are still hot enough to produce steam | Solution: Turn steam release handle towards “Venting” position, then lower lid onto cooker base slowly, allowing heat to dissipate

Difficulty with opening the lid

  1. Possible Reason: Pressure inside the cooker | Solution: Release pressure according to recipe; open lid after cooker has depressurized and float valve has dropped down
  2. Possible Reason: Float valve stuck at the popped-up position due to food debris or residue | Solution A): Ensure steam is completely released by QR method, then press float valve gently with a long utensil | Solution B): Open lid cautiously and thoroughly clean float valve, surrounding area, and lid before next use

Lid is stuck to inner pot

Possible Reason: Cooling of inner pot may create suction, causing inner pot to adhere to the lid | Solution: To release the vacuum, turn steam release handle towards “Venting” position

Float valve unable to rise

  1. Possible Reason: Food debris on float valve or float valve silicone cap | Solution: Remove float valve from lid and clean thoroughly; re-install in lid and perform “Initial Test Run” to check for function
  2. Possible Reason: Too little liquid in the inner pot | Solution: Check for scorching on bottom of inner pot; add 1 cup (250mL / 8oz) liquid to inner pot
  3. Possible Reason: Float valve silicone cap worn, damaged or missing | Solution: Install or replace float valve
  4. Possible Reason: Float valve obstructed by lid-locking mechanism | Solution: Tap float valve with a long utensil. If not resolved, turn cooker OFF and remove small parts from lid; clean thoroughly and perform “Initial Test Run” to check for function
  5. Possible Reason: No heat in the inner pot | Solution: Perform “Initial Test Run” to check for function; contact Customer Support
  6. Possible Reason: Inner pot base may be damaged | Solution: Check for deformation; perform “Initial Test Run” to check for function and contact Customer Support

Minor steam leaking/hissing from steam release handle during cook cyle

  1. Possible Reason: Steam release handle not in “Sealing” position | Solution: Turn steam release handle to “Sealing” position
  2. Possible Reason: Cooker is regulating excess pressure | Solution: This is normal; no action required

Steam releases from the steam release handle/valve when in "Sealing" position

  1. Possible Reason: Not enough liquid in the inner pot | Solution: Add 1 1/2 cups (325mL / 12oz) of a thin cooking liquid to inner pot
  2. Possible Reason: Pressure sensor control failure | Solution: Turn cooker OFF and contact Customer Support
  3. Possible Reason: Steam release handle/valve not seated properly | Solution: Turn cooker OFF; remove and re-install steam release handle/valve

Steam leaks from side of lid

  1. Possible Reason: No sealing ring | Solution: Install the sealing ring
  2. Possible Reason: Sealing ring worn or damaged | Solution: Replace the sealing ring
  3. Possible Reason: Food debris attached to the sealing ring | Solution: Remove sealing ring and clean thoroughly
  4. Possible Reason: Lid not closed properly | Solution: Open then close the lid again
  5. Possible Reason: Sealing ring rack is warped or off-centre | Solution: Remove sealing ring from lid, check sealing ring rack for bends or warps; contact Customer Support
  6. Possible Reason: Inner pot rim may be misshapen | Solution: Check for deformation and contact Customer Support

If you are unable to resolve the problem and/or if it persists please contact our Customer Support team for assistance:

Facebook: OfficialInstantPotPH
Instagram: instantpotph
Email: customersupport@focusglobalinc.com

Shopping cart